Incidenta malformatiilor cardiace congenitale (MCC) la copii este de 8 la 1.000 de nascuti vii, procent unanim acceptat la nivelul intregii lumi, aplicabil si in Romania. Raportat la populatia Romaniei se estimeaza ca anual se nasc cca. 1000 de copii cu MCC. Avand in vedere absenta unei strategii nationale de diagnostic si tratament a bolilor cardiace congenitale se considera existent un grup de copii cu asemenea malformatii restant din anii anteriori. In acest caz numarul copiilor cu MCC poate depasi cifra de 1500 – 2000. Motivat ca mare parte din acesti copii cu MCC decedeaza in prima luna de viata si apoi in primul an fara diagnostic si tratament, devine evidenta importanta asistentei medicochirurgicale precoce chiar la varsta de nou-nascut si sugar. Procente ce nu depasesc 10-20% din acesti copii ajung la adolescenta sau maturitate pentru a beneficia de asistenta medicala. 

inimipentrucopii (6)In vederea salvarii vietii acestor copii, a reducerii mortalitatii prin MCC, o noua specialitate denumita cardiologie pediatrica a fost dezvoltata in tarile vestice de-a lungul timpului cu scopul stabilirii diagnosticului si aplicarii tratamentului MCC. In Romania, aceasta specialitate desprinsa din pediatria generala, nu are o dezvoltare la nivelul cerintelor, desi cu ani in urma a existat ca specialitate. In prezent se contureaza existenta acestei specialitati si a instruirii de specialitate in acest domeniu. 

Rolul cardiologiei pediatrice este de a depista, diagnostica si ingriji copii cu MCC. Corectarea acestor MCC la copii poate fi obtinuta prin proceduri de cardiologie pediatrica interventionala in parte si proceduri chirurgicale invazive, care se incadreaza in domeniul unei de asemenea noi specialitati, chirurgia cardiaca pediatrica. Adecvat initiata si dezvoltata aceasta specialitate in stransa colaborare cu cardiologia pediatrica obtine o scadere dramatica a mortalitatii la aceasta grupa de varsta, conducand la dezvoltarea unor copii, adolescenti si adulti cu longevitate si calitate adecvata a vietii. La nivel european, actiunile vizate de proiect reafirma angajamentul Strategiei Lisabona Revizuita care mentioneaza ca populatia activa trebuie sa reprezinte punctul focal al politicilor UE, iar sistemele de instruire moderne trebuie sa se adapteze la nevoia de a avea un nivel calitativ ridicat al persoanelor angajate, de multe ori puse in situatia de a-si vedea calificarile depasite de schimbarile rapide.

Conform Cartei albe „Impreuna pentru sanatate: O abordare strategica pentru UE 20082013”, unul din obiectivele strategice este:„ Promovarea unor sisteme de sanatate dinamice si a noilor tehnologii”, printre actiunile vizate pentru atingerea lui se mentioneaza utilizarea „Noilor tehnologii ce pot contribui la cresterea eficientei si fiabilitatii sistemelor sanitare, imbunatatind, in acelasi timp, accesul la servicii medicale sigure si de inalta calitate” iar acest proiect vine in intampinarea acestei actiuni prin demersul de a forma profesionistii din sistemul medical in vederea utilizarii unei metode de abordare integrata a actului medical. Conform Cartei Albe „trebuie luate in considerare implicatiile formarii si capacitatii cadrelor medicale” avand in vedere ca „sistemele de sanatate ale UE sunt supuse unor presiuni crescande de a raspunde provocarilor de imbatranire a populatiei, asteptarilor crescande ale cetatenilor, migratiilor si mobilitatii pacientilor si a cadrelor medicale”. Obiectivele strategice pe termen mediu si lung (2020 si 2030) din cadrul capitolului de „Sanatate publica” ale Strategiei Nationala de Dezvoltare Durabila (SNDD) prevad „Cresterea competentelor profesionale ale personalului medical, in special a medicilor, prin imbunatatirea pregatirii profesionale de baza”. In acest fel, prin proiect se vine in intampinarea obiectivelor SNDD deoarece prin „introducerea unor practici medicale unitare bazate pe ghiduri de practica si protocoale clinice” se poate ajunge la „Atingerea unor parametri apropiati de nivelul mediu actual al starii de sanatate a populatiei si al calitatii serviciilor medicale din celelalte state membre ale UE”. 

Conform Planului National de Dezvoltare, masurile care se urmaresc a fi intreprinse in perioada 20072013 in domeniul sanatatii vizeaza continuarea reformei in sistemul sanitar in scopul cresterii calitatii vietii si apropierii de indicatorii de sanatate si demografici ai tarilor civilizate. Instruirea profesionistilor in vederea cresterii calitatii serviciilor medicale. Astfel, conform Deciziei nr. 1350/2007/CE a Parlamentului European si a Consiliului de instituire a unui al doilea program de actiune comunitara in domeniul sanatatii (20082013) se deduce faptul ca la baza dezvoltarii unui sistem viabil de monitorizare a starii de sanatate, a unui sistem medical modern si eficient sta nivelul de pregatire si instruire a cadrelor medicale.

Astfel, putem observa ca proiectul are drept scop instruirea profesionistilor din sistemul sanitar prin activitati specifice de informare/educare in vederea implementarii furnizarii unui act medical integrat si, deopotriva, a unor servicii medicale de calitate in domeniul cardiologiei pediatrice.