Skip to main content

CONTEXTUL PROIECTULUI

Incidenta malformatiilor cardiace congenitale (MCC) la copii este de 8 la 1.000 de nascuti vii, procent unanim acceptat la nivelul intregii lumi, aplicabil si in Romania. Raportat la populatia Romaniei se estimeaza ca anual se nasc cca. 1000 de copii cu MCC. Avand in vedere absenta unei strategii nationale de diagnostic si tratament a bolilor cardiace congenitale se considera existent un grup de copii cu asemenea malformatii restant din anii anteriori. In acest caz numarul copiilor cu MCC poate depasi cifra de 1500 – 2000. Motivat ca mare parte din acesti copii cu MCC decedeaza in prima luna de viata si apoi in primul an fara diagnostic si tratament, devine evidenta importanta asistentei medicochirurgicale precoce chiar la varsta de nou-nascut si sugar. Procente ce nu depasesc 10-20% din acesti copii ajung la adolescenta sau maturitate pentru a beneficia de asistenta medicala. 

Read More

JUSTIFICAREA NECESITĂŢII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI

Cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Europa este inregistrata in prezent la noi in tara. In acest context, masuri tintite asupra principalelor cauze ale mortalitatii trebuie adoptate cu prioritate de tara nostra. 

Situatia ingrijoratoare a mortalitatii infantile in Romania a fost subliniata si in cadrul celui de-al 12-lea raport national la Carta Sociala Europeana Revizuita in cadrul caruia Comitetul European pentru Drepturi Sociale din cadrul Consiliului Europei cerea Romaniei sa adopte cu prioritate masuri reducerea ratelor mortalitatii materne si infantile pentru a se conforma cu angajamentele internationale la care Romania este parte. Mortalitatea cauzata de malformatii cardiace este una din principalele cauze ale mortalitatii infantile cu un procent de 21, 2 % la nivelul anului 2012.

Read More